Cred ca sunt cea mai inflexibila persoana pe care o cunosc. Am fost genul de copil care n-a fost niciodata in stare sa faca spagatul, asa ca mi-am incheiat cariera de balerina pe la 7 ani. Acum, 20 si ceva de ani mai tarziu, inca am probleme mari cu mobilitatea.
Pentru ca mai e doar o saptamana pana la EcoMarathon si nu mai am cum sa ingras porcul in ajun, am inlocuit planurile de alergare de ieri cu o clasa de yoga. Greseala mea a fost ca n-am citit cu atentie descrierea clasei, Power Yoga. Ce credeam ca va fi o sesiune de stretching a fost, de fapt, mai intens si mai obositor decat un antrenament de 20x400m viteza.
Clasa a fost in spaniola si, cand nu pricepeam ce am de facut, ma uitam in jur sa vad ce fac restul yoghinilor. Dar cand am vazut ca incep sa se aseze cu genunchii pe coate (Bakasana, pentru cunoscatori) mi-am dat seama ca eram departe de planurile mele de stretching. Evident, nu mi-a iesit postura si pentru o clipa m-am gandit ca la urmatoarea clasa sa vin cu casca de protectie, just in case.
Ca sa va dati seama cat de grava e situatia, imi e foarte greu sa stau inclusiv turceste, cu atat mai putin in lotus. E ceva ce 99% dintre femei cred ca pot face, dar eu mereu am genunchii sus, mult deasupra solului.
Am avut o perioada de doi ani – doi ani si jumatate in care am facut yoga regulat si parca atunci lucrurile stateau ceva mai bine, dar nu cu mult. Chiar si atunci aveam probleme sa tin genunchii drepti cand stateam pe spate cu picioarele sus, la 90 de grade.
Din ce am citit, alergarea e asociata cu o mobilitate scazuta. Antrenamentele specifice afecteaza flexibilitatea bicepsilor femurali, a muschiului psoas, a articulatiilor etc. Mai punem alaturi si cele 8 ore de stat pe scaun zilnic timp de multi ani, care blocheaza complet soldurile si ne strica postura, si avem o reteta perfecta pentru un corp rigid.
Ce e de facut pentru a castiga mobilitate? De data asta nu am ce sfaturi sa dau, am nevoie de sfaturile voastre. Stiu ca, teoretic, cu practica constanta se mai imbunatateste situatia. Dar ce fel de practica si cat de des?
Dupa alergare, stretchingul meu dureaza doar 5 minute maximum. Aici stiu ca pot sa insist, sa imi acord mai mult timp. Dar in rest?
Mi-ar placea sa stiu daca ati incercat rutine de exercitii de stretching care v-au ajutat considerabil sa va imbunatatiti mobilitatea, cat de des le-ati facut si pentru cat timp.
Eu ma gandesc serios sa ma apuc de planul de antrenament pentru mobilitate de la Gymnasticbodies. L-ati incercat?
Pana atunci, haideti sa strangem aici o serie de sfaturi testate care ar putea sa ajute si alte persoane care se confrunta cu probleme de mobilitate.
Multumesc,
Carmen intepenita
De la alergatoare la alergatoare: pentru mine, yoga a facut si face in continuare diferenta. Intr-adevar, cine merge la o clasa de yoga cu gandul ca va face doar niste stretching se insala amarnic si va pleca de acolo cu o febra musculara de toata frumusetea. Inca imi amintesc foarte bine o clasa de yoga de-acum trei ani care mi s-a parut mai grea decat primul semimaraton :)).
Ca si la alergare, consecventa e cheia, zic eu. Eu nu fac yoga decat o data pe saptamana (foarte consecvent in ultimele 18 luni, cu putine absente de la clasa), dar chiar si asa, m-a ajutat foarte mult. Nici eu nu sunt foarte flexibila, mai am mult pana la spagat si lotus, dar sunt multe asane la care vad cat am evoluat in privinta flexibilitatii. Iar unele asane le folosesc acum in sesiunile de stretching (si la mine destul de scurte, ca cine mai are chef sa se intinda 15 minute dupa alergari) dupa antrenamente. Pentru inspiratie, poti cauta yoga for runners sau yoga hip openers – sunt multe pozitii care te pot ajuta.
O sa urmaresc si eu restul comentariilor, ca poate mai invat ceva 🙂
Chiar daca yoga pare imposibila acum, nu renunta. cauta fie hatha fie ashtanga yoga (nu alte clase care sunt mai degraba educatie fizica/cardio decat yoga). vei vedea ca respiratia corecta si miscarea pe respiratie conteaza enorm si contribuie f mult la imbunatatirea mobilitatii (chiar daca acum nu pare sa aiba sens :)). nu trebuie sa doara si nu trebuie sa fortezi. niciodata. si trebuie sa practici de cateva ori pe saptamana. si la un moment dat zilnic. in acelasi timp, trebuie sa accepti ca parte din mobilitate e innascuta si ca cea mai mare problema e statul pe scaun.