Stiu ca va era dor de rubrica cu bunatati sanatoase, asa ca azi am sa va povestesc despre cele mai recente descoperiri gluten free, raw, organice si – ceva nou – sunt pe baza de seminte si cereale germinate. E vorba despre crackersii, cerealele si semintele germinate de la Petras Bio.
Le-am avut la pachet intr-un weekend dedicat muntelui si le-am luat cu mine la alergari si trasee prin Serra de Catllars.
Am incercat mai multe feluri de biscuiti raw: cu morcov, condimente si seminte, cu faina de hrisca si fructe uscate si cu lamaie, fulgi de cocos si seminte.
Toti sunt facuti din cereale si seminte germinate. Atat. Fara zahar, fara faina alba, fara aditivi sau arome. Preferatii mei sunt crackers-ii cu lamaie si susan (de unde observ ca am o inclinatie spre lamaie in ultima vreme, poate ca sa compensez pentru copilarie, cand nu mi se parea deloc interesanta).
Cand vezi cu ochiul liber ingredientele biscuitilor, e clar ca fac parte din alta poveste decat cei ultraprocesati si plini de zahar care ocupa 99% din rafturile magazinelor.
Sunt destul de satiosi si cred ca pot fi o gustare sanatoasa de tinut in geanta sau pe birou. Eu, una, i-am luat cu mine si la alergari mai lungi si i-am incercat si la micul dejun.
Pe langa crackers, am mai incercat fulgii de ovaz germinati, semintele de floarea soarelui crude germinate si hrisca cruda germinata, crocanta. Toate sunt provenite din productii certificate ecologic. Dar de ce si germinate?
Pentru ca fulgii de cereale (simpli sau musli) obisnuiti sunt procesati la temperaturi mai mari de 100 de grade Celsius. Asta duce la distrugerea multor componente vii.
In schimb, germinarea semintelor, oleaginoaselor si cerealelor creste semnificativ aportul acestora de vitamine, minerale, enzime, acizi grasi nesaturati si antioxidanti. Ele sunt raw pentru ca singura tratare termica se face la temperaturi de maximum 42°C, care nu le distruge componentele vii. Odata “activate”, semintele, oleaginoasele si cerealele devin mai usor de digerat, iar enzimele, vitaminele si mineralele pe care le contin se absorb mai usor.
Hrisca crocanta e preferata mea, dintre toate. Eu oricum sunt mare fan hrisca, insa pana acum incercasem doar boabele obisnuite fierte sau hidratate sau fulgii de hrisca. Fata de ele, hrisca germinata crocanta are un gust mai putin pronuntat. In schimb, cuvantul “crocant” schimba complet povestea. E o placere sa o amestec cu iaurturi sau cu lapte si sa o rontai pentru ca are o textura diferita de hrisca fiarta/hidratata, mai moale, sau de fulgi, care de asemenea se inmoaie la un moment dat.
Din semintele de floarea soarelui germinate si fulgii de ovaz germinat adaug cate o lingura in mai toate iaurturile sau shake-urile pe care mi le fac. Atat pentru satietate, cat si pentru aportul de grasimi, carbohidrati, proteine, vitamine si minerale.
Unde se gasesc:
Momentan, produsele Petras Bio sunt trimise mai ales catre export, dar in curand le vom gasi si in magazinele din Romania. Acum trec printr-un proces de rebranding, iar la vara o sa-si faca aparitia in ambalaje noi si intr-o varietate mult mai mare.
Pana atunci, daca sunteti curiosi sa le testati, cateva dintre produsele mentionate se gasesc la cateva magazine online, inclusiv pe Farmacia Tei. Revin cu noutati in curand.