Bilanț după o lună de zile ușoare și rețete cu lapte fără lactoză

budinca de chia

 

Au trecut câteva săptămâni de când am înlocuit laptele clasic cu cel fără lactoză, Zile Ușoare de la LaDORNA. E doar una dintre schimbările mici, dar cu impact mare, la care corpul reacționează. Uneori chiar ni le cere și ne dă semne că ar trebui sa mâncăm mai light, mai atent și mai natural.

Cum vă spuneam, laptele fără lactoză are toate beneficiile laptelui clasic (toate mineralele, grăsimile sănătoase si gustul), dar e mai ușor de digerat.

Practic, persoanele cu intoleranță la lactoză îl pot consuma pentru a evita stările de greață, indigestie și balonare. Iar asta chiar contează, mai ales când ești toată ziua pe fugă (la propriu și la figurat) și vrei să te simți la capacitate maximă. Munca, diverse alte treburi, distracție, antrenamente – merg mai cu spor cand te simți bine, evident.

După câteva săptămâni de când am făcut schimbarea, nu doar că simt că am mai multă grijă de mine prin alegerile pe care le fac pentru sănătatea mea, dar provocarea m-a făcut și mai creativă.

 

Mi-am pus imaginația la treabă mai departe de clasicul (dar pe drept deliciosul) orez cu lapte și am încercat câteva rețete noi. Sunt bazate pe laptele LaDORNA Zile Ușoare, cereale, fructe, semințe și oleaginoase, așa că pe lângă faptul că sunt adevărate mine de aur din punct de vedere nutritiv, mai sunt și super gustoase.

Nu e nimic complicat. Din contră, mereu spun ca mâncatul sănătos e în mare parte despre a combina inteligent ingrediente simple.

 

 

 

Iată două dintre retetele mele preferate bazate pe lapte fără lactoză:

 

Budincă de chia

 

Un pahar cu lapte fără lactoză LaDORNA Zile Usoare se amesteca cu 2-3 linguri de seminte de chia, putina vanilie, iar după ce se încheagă se ornează cu cateva nuci și fructe uscate sau proaspete.

Uneori fac budinca în două straturi. Impart cantitatea de lapte în două, iar pe una dintre ele o blend-uiesc cu fructe (banană, de obicei) si cacao și apoi le las la închegat separat câteva ore, după care le pun una peste alta. Daca mai adaug si niste fructe de padure deasupra, e direct curcubeu pe cerul gurii. E mai colorată și mai interesantă asa, iar dacă mă întrebați pe mine, o parte din plăcerea de a mânca ține și de culorile din farfurie. Vorba aceea, o mâncare sănătoasă merită un Instagram pe măsură.

 

chia2

 

 

Runner’s power breakfast

Inainte de o alergare mai grea, sursa numărul unu de energie sunt carbohidrații. Dar contează mult ce fel de carbohidrați sunt, cum sunt preparați si cat de usor sunt de absorbit de catre organism.

După nenumărate teste, unele esuate grav, am găsit ceva ce îmi prieste de fiecare dată înainte să merg la alergat. E vorba de un mix de cereale (fulgi de ovaz, de porumb și hrișcă germinată) cu stafide, semințe de in, chia, susan și fulgi de cocos. Toate lăsate la hidratat de cu seara în lapte fără lactoză.
E o bombă de energie si de vitamine, minerale, fibre, carbohidrați și, în plus, e ușor de digerat.

 

Indiferent dacă stiți sau bănuiți că aveti intoleranță la lactoză sau nu, vă propun si vouă acest experiment. Incercați să înlocuiți timp de o săptămană laptele clasic cu cel fără lactoză, apoi pe cat posibil incercati să evitati si alte alimente care ar putea conține lactoză si vedeți cum merge. Dacă vă simtiți mai bine, atunci sigur merită să continuați.

 

Găsiți LaDORNA Zile Usoare în supermarketuri, în mai multe variante: la 1 litru (cu 1,5% grăsime sau 3,5% grăsime) sau la 500ml, într-un format practic.

 

Nu uitați să aveți #zileusoare!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *