Munțomană Catalană cu acte în regulă

IMG_2148

 

 

Povesteam nu demult ca m-am simtit barceloneza cand mi-am facut abonament la programul de bike sharing bicing. Dar daca acel card e buletinul de oraseanca, acum am unul si de muntomana catalana cu acte in regula: tocmai m-am abonat la Centre Excursionista de Catalunya.

 

CEC e o asociatie veche, fondata in 1876, cu foarte multi iubitori de munte inscrisi – au peste 4500 de membri acum. Cladirea in care au sediul e monument istoric si parca simti ca au trecut milioane de perechi de bocanci pe acolo. Au si o biblioteca pentru membri, plina de toate hartile si traseele la care te poti gandi.

 

Pentru muntomanii catalani, a fi membru CEC sau al altei asociatii de genul are sens din mai multe motive.

 

In primul rand, poti inchiria gratuit echipament de escalada (pioleti, crampoane, casca, lopata etc). Il iei joi sau vineri si il aduci luni sau marti. E suficient pentru un traseu de cateva zile si e o economie consistenta, pentru ca fiecare obiect din lista de echipament costa 15-30 de euro daca vrei sa il inchiriezi fara card de membru. Pentru un set complet lasi 80-100 euro lejer.

 

Apoi, CEC organizeaza tot felul de activitati: drumetii, excursii cu caiacul, competitii de escalada si bouldering, scoala de munte, cursuri de escalada, cursuri speo sau de formare (ghid montan, speolog) etc. La drumetii si excursii, accesul membrilor este gratuit, iar la cursuri sunt reduceri considerabile.

 

Deja m-am hotarat sa iau cursuri de escalada, pentru ca singura in sala simt ca nu progresez destul si e clar ca am nevoie de cineva cu experienta sa imi arate un pic de tehnica.

 

De asemenea, membrii CEC au asigurare pentru incidente montane si reduceri sau gratuitati la cazare la o multime de cabane din Catalunya, deci e cale libera la vizitat Pirineii 🙂

 

La asta se adauga reduceri la magazinele de echipament sportiv si alte beneficii.

 

Din ce am inteles, au intalniri in fiecare joi in biblioteca CEC si pun la cale trasee, deci e si un mod bun de a gasi o gasca de nebuni cu care sa merg pe munte.

 

Abonamentul la pret intreg este de 132 euro pe an pentru adulti, 25 euro pentru tineri sub 25 de ani, dar exista reduceri pentru cupluri, familii sau grupuri mai mari.

 

image1

 

Asta nu e un articol de promovare a CEC, pentru ca nu mai au nevoie de niciun fel de reclama. E doar un exemplu de bune practici vizavi de cultura muntelui aici.

 

Daca vremea e buna weekendul asta si nu e risc de avalansa, impreuna cu alti trei colegi o sa incercam sa mergem pe Pico Aneto (3.403 m, cel mai inalt varf din Pirinei). Totusi, prognoza se tot schimba si inca nu suntem siguri daca suntem cu totii in stare pentru traseul pe care ni l-am propus.

 

Sper sa avem noroc si sa mergem si promit ca revin cu o poveste si multe poze frumoase de pe traseu.

 

Dar chiar si daca nu iese, de acum nu mai am nicio scuza sa stau in oras in weekenduri.

 

Hasta la proxima!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *