Rețete de vară: Gazpacho spaniol , supă rece de rosii

gazpacho

 

Gazpacho e un exemplu perfect de a îmbina plăcutul cu utilul în meniul spaniolilor. E celebra supă de rosii rece, negătită, despre care încă nu m-am hotărât dacă e fel de mâncare sau băutură răcoritoare. Poate un pic din amândouă.

 

La unele restaurante, când ceri gazpacho îl primesti într-un pahar precum cel de apă. La altele vine în farfurie, ca o supă obisnuită.

 

Gazpacho e o supă foarte populară în Spania, mai ales pe timpul verii, când se consumă cantități industriale direct de la frigider. Se zice că nu trebuie să fie înghețată, ci doar ținută la frigider, ca să te răcorească, nu să-ți amorțească dinții.

 

La capitolul ciorbe reci, le avem si noi pe ale noastre – nu stiu despre voi, dar mie vara îmi place să mă răcoresc cu o ciorbă de lobodă acrită cu bors, direct de la frigider. Yuum!

 

Dar să mergem înapoi la bucătăria spaniolă.

 

Secretul unei supe gazpatcho bune stă în calitatea ingredientelor în cea mai mare parte. În rest, cu cantitățile si cu textura poți jongla după gust.

 

Ingrediente pentru două porții:

 

  • 3 Rosii medii bine coapte
  • Un ardei kapia rosu
  • Un cățel de usturoi
  • O ceapă medie
  • 1/2 cană de passata de rosii
  • Un castravete mediu
  • O lingură de oțet balsamic
  • Ulei de măsline
  • Sare, piper după gust
Optional: un pic de smântână si puțin busuioc proaspăt (busuiocul se adaugă la final)

 

Dacă vrei, poți să decojesti rosiile înainte si să le scoți semințele, dar eu nu fac asta tot timpul, pentru că le blenduiesc bine si nici nu se simt. Dacă ai o sursă de rosii de grădină, esti cel mai norocos băutor de gazpacho din lume. Dacă nu, va trebui să te descurci cu ce găsesti prin piață. Spaniolii au avantajul că au legume cu gust aproape tot timpul anului

 

Toate ingredientele (legumele mărunțite, usturoi, condimente, smântână) se blenduiesc în blender sau robot de bucătărie, cu apă. Cantitatea de apă e relativă, în funcție de cât de consistentă vrei să fie supa.

 

Eu de obicei păstrez o lingură-două de ceapă si ardei tocate si le adaug în supa cremă doar ca să am si ceva crocant acolo. Merge să adaugi si bucățele de castravete, tot pentru textură.

 

La final, un pas foarte important e să adaugi în farfurie o lingură de ulei de măsline. Cu cât mai de calitate, cu atât mai bine, evident. (Apropo, chiar si în mâncărurile gătite, e mai gustos si mult mai sănătos să adaugi uleiul direct în farfurie, la sfârsit).

 

Buen provecho!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *