Desi în ultima vreme imaginea femeii puternice fizic, psihic si social e promovată foarte mult, iar convingerile despre cum ar trebui să arătăm, să ne purtăm si să gândim se schimbă, observ că primesc în continuare întrebări despre o mulțime de mituri legate de sport si nutriție.
Am luat cele mai auzite 5 mituri despre antrenamente auzite de la fetele din jurul meu si le-am detaliat un pic. Fără să judec, pentru că am fost si eu acolo (ah, vremurile în care credeam că dacă fac ridicări pe vârfuri o să-mi crească gambele). Poftiți de citiți si sper să vă ajute să vă antrenați mai cu spor si mai cu drag.
Mitul nr. 1: Dacă lucrezi cu greutăti te faci Mr Muscolo
Nu e cazul să te sperii că vei deveni Hulk dacă iei o ganteră de 5kg. Nu ai cum, pentru că nu ai testosteron suficient. Stiu că ai văzut poze cu bodybuilderi si poate nu îți place cum arată (mie unii îmi plac, dar nu discutăm gusturile acum). Ce trebuie să stii e că majoritatea musculosilor care te sperie iau pastile cu nume pe care noi nici nu le putem pronunța.
Nu te uita cu teamă la pozele femeilor care concurează la competiții de bodybuilding pentru că n-ai nicio sansă să ajungi asa, nici dacă ai vrea. Sunt bărbați care se chinuie să crească în masă musculară si nu reusesc, după luni sau ani de antrenamente cu greutăți mari. De ce crezi că ai să reusesti tu?
Iar faptul că după primele antrenamente de forță simți că ți se umflă muschii nu e decât efectul de pompare combinat cu microleziunile musculare (febra musculară) care duc la o usoară retenție de apă. Ei nu vor rămâne asa. Poate vor creste un pic, dar vor creste în timp, nu după două-trei antrenamente. Iar pe măsură ce va creste putin masa musculară, ea te va ajuta să arzi mai mult si, cu o alimentație potrivită vei reusi să scoți fibrele la lumină.
Mitul nr.2: Unele sporturi îți alungesc muschii
Asta e un pic amuzantă, recunosc. Să stabilim ceva de la început: forma muschilor tăi ține de genetică. Ai aceiasi muschi tot timpul vieții, dar de multe ori poți avea deasupra lor si un strat de grăsime care să-i facă să pară mai masivi, alteori îi poți avea mai mult sau mai puțin dezvoltați.
Si eu întorc capul după multe yoga bodies pe stradă – siluetă subțire, cu muschi un pic definiți, flexibilitate, piele frumoasă etc. Însă întrebarea e cât din forma lor e rezultatul orelor de yoga si cât e faptul că oamenii care practică yoga de obicei mănâncă mai puțin, mai sănătos, mai constient, si automat sunt mai fit si mai slabi.
Din păcate sau din fericire, muschii tăi vor avea aceeasi formă tot timpul, dar depinde de tine să o scoți la suprafață prin antrenamente si alimentație care să-ți îmbunătățească raportul dintre masă musculară si grăsime. În loc să-ți compari fesierii cu ai unui model de fitness, mai bine îi compari cu ei însisi, varianta din urmă cu o lună.
Mitul nr. 3: Cu cât te antrenezi mai mult, cu atât mai bine
Ca în majoritatea situațiilor în viață, ideea de bază în antrenamente e să obții rezultatul maxim cu efort minim.
Antrenamentele lungi, dese si extreme fac mai mult rău decât bine. E posibil să-ți dai peste organismul cu antrenamente zilnice. Nu mai zic de program si viață socială. Chiar dacă îți lasi toate celelalte lucruri pe planul doi, tot nu e sustenabil pe termen lung să-ți petreci tot timpul liber la sală.
Cele mai mari riscuri în cazul ăsta sunt supra antrenamentul si accidentările. Mai bine te concentrezi pe antrenamente mai rare, dar mai scurte (45-60 min) si mai eficiente.
Poți încerca o combinație de antrenamente HIIT alternate cu cycling, stretching si cu mai mult focus pe grupe musculare mai puțin lucrate. Sigur vor fi mai eficiente decât orele lungi petrecute la sală cu exerciții repetitive, intense, cu greutăți mari.
Mitul nr.4: Sala compensează burgerul
Cam 70-80% din felul în care arăți si te simți ține de alimentația pe termen lung. Degeaba te pedepsesti cu antrenamente grele după masa de Paste sau după vreo porceală. Un antrenament intens sau lung nu sterge cu buretele excesul alimentar.
Am si eu zile în care vandalizez patiseriile după vreun maraton sau când nu reusesc să-mi aplic propriile sfaturi despre cum să eviți excesele de sărbători. Când se întâmplă asta, încerc să nu mă stresez prea tare pentru că vinovăția nu ajută. Ce ajută cu adevărat e să revin on track cât mai repede posibil, cu acelasi tip de antrenamente, ba chiar cu unele mai usoare, dacă am făcut si o pauză.
Tendința asta de a ne pedepsi cu antrenamente lungi si grele e evidentă dacă ajungi la sală după sărbători si vezi că e full. Dar nu la sală ar trebui să mergem dacă suntem convinsi că asta e o soluție, ci la psiholog. În orice caz, ține minte că si excesele ocazionale fac parte din normalitate.
Mitul nr.5: Alergarea e cea mai bună metodă de a slăbi
Am căzut si eu în capcana asta când eram tânără si naivă. Dar până la urmă a iesit ceva frumos. M-am apucat de alergat ca să slăbesc două kilograme, pe vremea când chiar credeam că alergarea e cea mai bună metodă de a slăbi. Până la urmă m-am prins că nu este, dar a început să-mi placă si nu m-am mai oprit de atunci.
Dacă obiectivul tău e să slăbesti, alergarea te va ajuta, dar nu la fel de mult si sigur nu la fel de repede precum alte tipuri de antrenamente. Dacă ai mai multe kilograme în plus e chiar mai bine să nu începi cu alergarea, pentru că îți va pune presiune pe articulații si poți avea probleme.
Mai degrabă încearcă să umbli la meniu si să te concentrezi pe antrenamente care implică mai multe grupe musculare, cum ar fi exercițiile compuse făcute la intensitate mai mare sau chiar antrenamentele cu greutăți, începând usor, cu greutatea corpului si apoi adăugând pe măsură ce progresezi.