Ce mananc zilnic inainte de Marathon 7500

Daca la capitolul antrenamente de alergare pentru concursuri avem destul de multe surse de informare sau ne mai antrenam si de capul nostru fara sa fie o problema majora, cand vine vorba de nutritie pentru competitii primesc destul de multe intrebari de la voi.

Si e normal. Poate in timpul cursei stim ca ne-ar prinde bine un gel la 40 min sau un activator in punctul X – fiecare stie mai bine cu ce se intelege, ce nevoi are si cum reactioneaza la diverse surse de energie.
Totusi, e cel putin la fel de importanta nutritia dinainte de concurs, iar de aici se pot schimba multe. Cum ne ajustam meniul in functie de antrenamente? Cum avem grija sa ii furnizam corpului tot ce ii trebuie pentru a fi pregatit pentru a sustine efortul, dar si pentru refacere? Cum facem sa evitam lista lunga de probleme care pot aparea daca nu mancam potrivit?

Mai sunt mai putin de doua saptamani pana la Marathon 7500 si m-am gandit sa va ofer niste inspiratie in ce priveste nutritia dinaintea concursului.

Asadar, de astazi si pana pe 15 iulie am sa postez pe pagina mea de Facebook absolut tot ce mananc. Voi avea o postare la final de zi cu tot ce am avut in farfurie: mese principale, gustari planificate si neplanificate :).
Nu va fi un meniu fix, un plan alimentar strict, cu raport de macronutrienti calculat in detaliu, pentru ca mi-ar fi greu sa il respect. Saptamana asta lucrez mult si urmatoarea voi calatori in Romania, asa ca sigur n-am sa pot controla totul.
Va fi un meniu facut din cele mai bune optiuni pe care le am la indemana: ce am prin frigider, ce pot comanda si ce reusesc sa gatesc (not much, va zic de acum).
Ca de obicei inainte de o competitie, am sa evit faina alba, zaharul adaugat si alcoolul. Am sa incerc sa mananc cat mai multe legume si fructe, cat mai variate si cat mai putine alimente foarte procesate.
De asemenea, nu e ceea ce recomand oricui. Am sa fiu atenta sa mananc astfel incat sa fiu ok pentru cursa mea. E ce imi prinde mie bine sa mananc, ce functioneaza pentru mine si, evident, de ce imi e pofta acum. O sa vedeti mult avocado pe acolo
Cu hidratarea stau bine, de obicei ating 3 litri de lichide pe zi, in cea mai mare parte apa (simpla, infuzata cu menta, lamaie, capsune sau limonada indulcita cu putina miere). Exceptiile sunt ceaiurile si ocazionala bere fara alcool cu care mai scap de peer pressure cand ies in oras.

Cu antrenamentele am lasat-o mai moale din cauza entorsei, dar oricum nu prea mai pot ingrasa porcul in ajun. Asadar puteti presupune ca in majoritatea zilelor, mesele merg in paralel cu niste alergari destul de scurte (10-15km) si usoare.

Diseara, pe la 8-9, urmeaza prima postare cu meniul zilei de azi (spoiler alert, e cu mult peste). Poate asa o sa ma abtin de la gustarele extra mai tarziu 🙂
Sper sa functioneze drept inspiratie si drept exemplu de meniu simplu, compus din alegeri pe care le putem face fara sa ne dam peste cap cu programul si sa gatim non stop.
Voi ce mancati in perioada asta? Astept si ideile voastre de mese.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *