Sondaj: 2 din 3 angajati spun ca s-au ingrasat de la munca la birou

66% dintre angajatii romani care au raspuns unui sondaj realizat de ejobs spun ca in ultimul an s-au ingrasat, iar mai bine de jumatate dintre ei (58%) au spus ca nu au facut sport in ultimele 6 luni din cauza lipsei de timp sau a oboselii, puse pe seama programului de la job.

In studiu, dintre cei 66% de respondenti care s-au ingrasat, 85% recunosc ca motivul principal e faptul ca nu au facut miscare.
Jumatate dintre ei spun ca mananca produse care contin faina si zahar (covrigei, dulciuri, paine si alte snacks-uri) de cateva ori pe zi. Si, evident, cand adaugam diverse “bonusuri” in meniu si nu facem miscare, kilogramele se aduna.
Numarul de kilograme acumulate odata cu sedentarismul e destul de ingrijorator, daca ma intrebati pe mine. Aproape jumătate (48%) dintre cei care s-au îngrășat în ultimul an au luat în plus 5 kg, 38% au luat între 5 și 10 kg, iar restul de 14% au acumulat peste 10 kg.
Pe de alta parte, 29% dintre cei care au raspuns la sondaj spun ca fac sport regulat si si-au mentinut greutatea.
Din studiu mai citez faptul ca 61% dintre cei care spun ca s-au ingrasat se culca dupa ora 23.00 si ca mananca pe fond de stres.
Cifrele sunt explicabile. In general mi se pare ca avem tendinta sa ne aglomeram programul cu prea multe lucruri facute pentru altii si prea putine pentru noi.
E adevarat ca nu avem o cultura a sportului si ca rareori se promoveaza miscarea si mancatul sanatos in companii. E plin de abonamente corporate la sala care stau nefolosite.
Acum cateva luni am fost invitata sa tin o prezentare legata de nutritie pentru o parte dintre angajatii Oracle, iar principalul subiect discutat a fost cum sa reusim sa integram un meniu sanatos intr-un program aglomerat. Mai exact, am vorbit despre ce putem face ca sa ne planificam mai bine mesele, ce sa alegem din meniurile restaurantelor, cum sa facem fata tavilor cu prajituri de fiecare data cand e ziua cate unui coleg etc.
Problema e diferita pentru fiecare. Din ce am observat, sunt persoane care incearca sa manance sanatos si sa faca mai mult sport, dar le fac pe ambele aiurea, dupa ureche (infometare si 5 antrenamente pe saptamana) si apoi renunta fie de epuizare, fie pentru ca, evident, nu vad rezultate.
Mai sunt altii care nici macar nu incearca. Scuza programului incarcat e cea mai des auzita si asta tine de prioritatile fiecaruia.
Stiti vorba aceea, ne sacrificam sanatatea incercand sa facem cat mai multi bani, iar apoi ne consumam banii la medic, incercand sa rezolvam problemele de sanatate.
N-am sa zic ca e usor. Chiar nu e. Sa te trezesti cu o ora mai devreme ca sa faci un pic de miscare, sa iti iei pachet de acasa sau sa renunti la fast food sunt niste schimbari majore. Sunt obiceiuri vechi care se schimba greu si in timp, asa ca si efortul e mare.
Insa cred ca riscul e si mai mare: sa ajungem o tara (sau o lume, ca nici altii nu stau mai bine) de bolnavi care lucreaza mult si ineficient, care nu stiu sa gateasca pentru ca nu au timp sau le e mai comod un hamburger si care paseaza acelasi model mai departe copiilor si nepotilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *