Dacă incă te intrebi ce să mănânci când alergi sau când pedalezi si cu ce poți inlocui batoanele energizante din comerț, am ceva bun pentru tine: o rețetă testată de rice cakes. Le-am făcut pentru prima dată inainte de Marathon 7500 si, chiar dacă nu am alergat si le-am făcut pentru alții, le-am incercat si eu. Evident.
Rice cakes sunt alternativa de casă, fără gluten, fără zahăr si mai sănătoasă a batoanelor din comerț. Nu că unele dintre acelea n-ar fi sănătoase, dar e altceva când le faci tu acasă si stii ce pui in ele. Aceste batoane energizante din orez sunt super incărcate cu carbohidrați si grăsimi bune si au suficiente proteine si minerale care te vor ajuta să susții efortul intr-un antrenament greu, la o cursă de anduranță sau chiar la o drumeție pe munte.
Sunt sățioase si dulci, dar poti jongla cu rețeta si le poți face si sărate, dacă vrei. Ar merge bine cu ingrediente de genul măsline, parmezan, rosii uscate, in cazul in care preferi mâncarea sărată. Sau, si mai bine, poți face si dulci, si sărate.
Ingrediente
Se iau doi-trei prieteni buni care să-ți facă galerie in timp ce amesteci orezul si să joace rolul de cobai pentru noul tău experiment culinar. Se invită la tine acasă, se iau niste beri si se incepe treaba.
Mai ai nevoie de:
- ½ kg orez (de preferat orez de sushi, pentru că e lipicios si le face mai compacte)
- 500ml de suc de mere
- O cutie de lapte de cocos, adica 200-250ml (din cel cremos, care se găseste de obicei la conservă sau tetrapack mic, la raioanele de produse asiatice)
- 250 g mix de nuci si fructe uscate (noi am folosit o pungă de mix de la Mega Image) si am mai adăugat cam 100g de curmale tăiate bucătele mici
- 200 g miere
Mai intâi punem sucul de mere si laptele de cocos intr-o oală pe foc cu un praf de sare. Adăugăm orezul pe care il vom fierbe in acest mix. Ce ne dorim e să obtinem un orez consistent, lipicios, adică să-l lăsăm să scadă mult, dar in acelasi timp să ne asigurăm că fierbe bine. Asta inseamnă să amestecăm continuu după ce dă in fiert si mutăm la foc mic, ca să nu se lipească orezul de fundul vasului, iar după ce scade mixul de suc de mere si cocos, să adăugăm apă câte putin, ca să ne asigurăm că se fierbe bine.
Pe măsură ce fierbe, spre final, putem adăuga mixul de nuci si fructe uscate si mierea. După ce adăugăm mierea trebuie să mai lăsăm un pic orezul să scadă – ati ghicit – amestecând fără milă până facem febră la brate.
Compozitia finală ar trebui să fie cât mai densă, adică să se evapore cea mai mare parte a lichidului format din suc de mere, apă, lapte de cocos si miere (nu, mierea nu devine toxică la temperatură).
Când e gata, oprim focul si ne abtinem de la a mânca absolut toată materia primă pentru rice cakes. Mult succes cu asta. Noi ne-am pus câte o cană sub pretext de degustare.
Ce rămâne se pune intr-o tavă mare (sau in două tăvi mai mici) si se intinde bine, după care se lasă un pic la răcit inainte de a se băga la frigider. Eu am folosit tăvi de chec, ca să-mi incapă in congelator. Se lasă la congelator câteva ore, până se intăreste compozitia. Apoi se scot tăvile, se lasă câteva minute cât să se desprindă orezul de tava congelată si se taie batoanele pe lung.
Când stiva de batoane e gata, le poți impacheta câte două-trei in folie de plastic. Iei la tine in cursă câte iți trebuie, iar pe restul le poti pastra la congelator pentru următoarea sesiune de antrenament sau de pofte.
Spor la gătit si să vă antrenați pe măsura bunătății acestor rice cakes 🙂
Rețeta este adaptată după cea de aici, ca să vezi că you’re doing it like a pro.