INTERVIU. Dr Armand Cherciu: Cum se pot evita si trata problemele gastrointestinale in timpul efortului

 

Din experienta mea de lucru cu alergatori am reusit sa identific cateva aspecte recurente, probleme cu care se confrunta mai multi decat credeam.

Din punct de vedere al nutritiei, cei mai multi sportivi cu care discut sunt interesati de ce trebuie sa manance inainte si in timpul concursurilor. Cu toate astea, aproape toti mi-au zis ca au avut cel putin o data probleme digestive care le-au dat peste cap curse de la care aveau sperante mari. Ma numar si eu printre ei, daca stau sa imi amintesc episodul de la maratonul din cadrul Ultra Trail Barcelona, in care am alergat cu stare de greata pe ultimii 15km.

 

Sunt cateva lucruri care ne pot strica complet un antrenament sau, mai rau, un concurs. Printre ele, probabil ca problemele gastrointestinale sunt printre cele mai des intalnite in randul alergatorilor, indiferent de nivel.

 

Conform studiilor, există un prag de două ore de efort la 60% din VO2max la care cei mai mulți sportivi încep să manifeste probleme gastrointestinale, indiferent de nivelul lor de pregătire.

 

Sunt destul de dese cazurile in care atat amatori, cat si atleti foarte bine pregatiti, au ratat curse din cauza durerilor de stomac, tulburarilor digestive, starii de greata, de balonare sau alte lucruri similare. Poti sa urmezi o alimentatie foarte calculata din punct de vedere al necesarului de energie pentru concursul pe care il pregatesti, dar sa nu-ti treaca macar prin gandul faptul ca poti avea probleme digestive pe traseu, nici cum sa le eviti sau sa le gasesti o solutie rapida.

 

Uneori ele apar din cauza alimentatiei, a unui colon iritabil, a miscarilor specifice sportului, a efortului in conditii meteo dificile (mai ales pe vreme foarte caldă), a emotiilor, dar cel mai des e vorba de un cumul de factori care se concentreaza exact in ziua cursei.

 

Pentru ca avem destul de putin control asupra factorilor de mai sus, am incercat sa aflu cum putem preveni sau rezolva macar cateva variabile. Am stat de vorba cu medicul Armand Cherciu pentru a afla de ce apar problemele gastrointestinale in timpul efortului si cum ne putem feri de ele pe termen lung. De asemenea, am povestit despre ce putem face sau ce medicamente putem lua pentru a le ameliora pe moment, astfel incat sa avem cat mai putine alergari nereusite.

 

 

Foarte multi alergatori au probleme gastrointestinale in timpul efortului – de la arsuri, greturi, stari de voma pana la crampe abdominale si diaree. Sunt probleme foarte comune care le afecteaza rezultatele la antrenamente si competitii, insa cauzele nu sunt cunoscute atat de bine. Ce determina astfel de reactii ale organismului in timpul efortului prelungit, mai ales in alergare?

 

Cauzele pentru potentialele tulburari gastrointenstinale in timpului efortului la antrenamente si competitii nu sunt pe deplin cunoscute. Exista insa 3 categorii mari de factori care pot determina aparitia lor fiind relevanti in relatie cu sportul.

 

  1. Factori mecanici: miscarile repetitive din timpul alergatului, inotului etc. precum si postura (de exemplu pozitia pe bicicleta) pot avea ca efecte simptome precum flatulenta, diareea sau nevoia de mictiune.

 

  1. Factori fiziologici: eliberarea hormonilor de stres sau reducerea fluxului sanguin catre tractul gastrointestinal pot avea ca efect crampele abdominale sau diareea ca efect al anxietatii.

 

  1. Factori nutritionali: lipsa unei hidratari adecvate poate duce la deshidratare in timpul efortului iar dietele bogate in fibre si grasimi pot avea aceleasi efecte neplacute.

 

Uneori alergatorii pun problemele gastrointestinale pe seama apei baute – daca beau din izvoare sau alte surse mai putin sigure, de exemplu – alteori pe seama mancarii, dar cum se poate ca si in situatiile in care mananca exact ceea ce sunt obisnuiti sa manance si beau numai apa imbuteliata sa continue sa aiba probleme?

 

Mecanismele aparitiei acestor probleme sunt corelate si rareori pot avea o singura cauza. Cel mai probabil in astfel de cazuri este vorba de un alt factor (de exemplu stresul).

 

Ce e de facut ca sa prevenim astfel de probleme? Ce functioneaza inainte, ca pregatire, ca metode de preventie si ce functioneaza pe moment, cand apar ?

 

Indiferent de sport nu este recomandat consumul alimentelor cu mai putin 3 ore inainte efortului fizic, iar ca metode de preventie putem aminti o dieta echilibrata, odihna si o hidratare corespunzatoare. In cazul aparitiei unei tulburari gastrointestinale minore este recomandata tratarea simptomatica, iar daca aceasta problema persista sau se agraveaza este recomandat consultul medical.

 

Au vreo legatura tipul si cantitatea de alimente, precum si tipul si cantitatea lichidelor cu care ne hidratam inainte cu felul in care ne vom simti atunci cand facem efort?

 

Da, acest lucru poate influenta aparitia tulburarilor gastrointestinale. Este documentat faptul ca o dieta bogata in lactate influenteaza direct aparitia unor simptome precum diareea sau meteorismul. S-a demonstrat ca lichidele care depasesc o cantitate de 12g/100ml au o incidenta mult crescuta de aparitie a tulburarilor gastrointestinale.

De asemenea, persoanele care au sindrom de intestin iritabil ar trebui sa evite alimentele iritante pentru a evita posibile tulburari.

 

Daca ne referim in special la alergatori care ies la antrenamente mai lungi, de 2 sau mai multe ore, ce pot face pe moment daca se confrunta cu probleme digestive?

 

In acest caz ei pot apela la produse care se pot administra rapid, cum ar fi Smikactiv Go. Indicatia lui este de a fi administrat dupa primul scaun moale si recomandarea este de a nu se depasi doza zilnica deoarece principalul efect advers este constipatia.

 

image1 (2)

 

Cum functioneaza si ce efect are Smikactiv Go in organism?

 

Diosmectita, substanta activa din Smikactiv Go este o argila iar actiunea sa este una mecanica, nu farmacologica (este un dispozitiv medical), de adsorbtie a particulelor virale si toxinelor derivate din bacterii, de refacere a suprafetei mucoasei protective a intestinului si de a normaliza permeabilitatea acestuia.

 

Pe termen lung, ce pot face persoanele cu o sensibilitate mai ridicata pentru a nu mai avea probleme gastrointestinale in timpul efortului?

Cel mai important lucru este un stil de viata sanatos, insemnand odihna corespunzatoare, o dieta echilibrata si bogata in alimente proaspete, o hidratara adecvata si practicarea activitatilor sportive in mod regulat. Daca aceste probleme persista este recomandat un consult medical pentru a putea stabili cu exactitate cauza lor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *