Știu că faci tot ce poți ca să ții cântarul ăla sub control. Alergare, sală, mâncare sănătoasă, cauți rețete care mai de care. Sigur că din când în când îți mai permiți o înghețată, dar cât de mult te poate trage înapoi?
Înghețata, foarte puțin. Dar câteva zile de abateri se adună bine de tot. Și, din păcate, sunt ocazii foarte dese care ne scot din stilul nostru alimentar obișnuit (presupunem că e unul sănătos, da?), iar fiecare dintre ele contribuie cu câteva sute sau mii de grame în plus.
Azi vă povestesc din experiență care sunt cele mai periculoase momente pentru siluetă, atât din exemplul meu, cât și ale celor cu care lucrez.
Știu că par multe, dar soluția pentru toate este să avem un plan bine pus la punct, iar un iaurt sau un fruct la îndemână o să ne mai salveze de la câteva abateri.
Călătoriile
Vacanțele, plecările de weekend sau călătoriile de afaceri ne îndepărtează de frigiderul cu alegeri familiare și ne scot din rutina noastră. Ne înlocuiesc micul dejun din kefir cu fructe cu bufetul suedez de la hotel, plin de tentații.
Nu știu cum sunteți voi în vacanță, dar eu de cele mai multe ori sunt super atentă la ce mănânc în primele trei zile, după care o dau pe pizza și nutella. Singurele vacanțe în care am mâncat ok au fost cele în care mi-am luat la pachet câteva lucruri pentru drum și chiar și pentru destinație, în caz că nu aveam din ce să aleg acolo.
Mai sunt situații când, în aeroport sau în avion, nu găsești nimic decent de mâncare, așa că dacă ești o zi întreagă pe drumuri, s-ar putea să te trezești seara că ai mâncat trei sandwichuri, o imitație de porție de paste și două croissante. Toate la suprapreț de aeroport.
Iar când călătoriile implică vizite la rude, ar fi bine să ai o strategie pusă la punct și un discurs suficient de convingător pentru refuzul salatei de boeuf, altfel iese urât.
Cele mai periculoase sunt destinațiile cu bucătărie tradițională bazată pe tot ce încerci tu să eviți – paste, baclavale și siropuri.
Alergările
Da, surpriză. Sau nu? Nu cumva la alergări e despre consum energetic și mult efort?
Este, dar în același timp suntem tentați de un carboloading cu nachos înainte de start, în timpul concursului mâncăm jeleuri cu pumnul, iar după ne premiem cu tot ce ne-am refuzat înainte.
N-ar fi o problemă. Chiar avem nevoie de energia aia, numai că de multe ori supraestimăm acest necesar. Începem carboloadingul cu o săptămână înainte și ținem cură cu clătite încă o săptămână după. Asta deși n-am făcut vreun ultra, ci un semimaraton.
Eu m-am prins că fac asta aproape la fiecare cursă, exagerez cu premierea culinară de după. Alteori chiar îmi propun “gata, după finish intru la Mega și îmi iau toată pofta ce-am poftit în astea x săptămâni cât am mâncat ultra atent”. Și intru la Mega și nimic nu mai pare suficient de bun. Win!
Sărbătorile
De sărbători e cam totul sau nimic. Uneori suntem îngeri și facem slalom printre farfuriile pline, gustând doar ici-colo din câte ceva ce am cerut special să fie pregătit mai dietetic.
Alteori o facem lată o dată de cum am intrat pe ușa casei părintești și ajungem la concluzia că oricum ne-am porcit, așa că o putem ține la fel până după Revelion, când oricum ne începe și abonamentul la sală.
Cum spuneam mai sus, ajutp mult să ai o strategie bine pusă la punct.
Nunțile, cumetriile, botezurile
Vrei, nu vrei, tot nimerești la un eveniment de genul ăsta din când în când.
Iar cele șapte feluri de mâncare, printre care nelipsitele sarmale și tortul miresei neapărat cu “marțipan” pe deasupra și trei straturi de cremă, spălate cu niște vin și șampanie, plus un raid la candy bar sunt daună totală.
Nu prea am soluție pentru situația asta, decât să ciugulești din farfurie în funcție de ce obiectiv ai: vrei să slăbești, atunci alege doar un fel de mâncare cu garnitură, gătite cât mai decent (să zicem peștele, dacă nu e dat prin pesmet și prăjit), iar din celelalte doar să guști. Cât despre alcool, e bun cu măsură sau deloc. Altfel te trezești că s-a furat mireasa și nu se poate baza ginerele pe tine să o recuperezi.
Schimbările personale
Schimbări de casă, de job, de program, toate astea la început te scot din rutină.
Durează până găsești restaurante cu ceva ce poate fi numit mâncare în zona noului serviciu, până despachetezi oalele ca să-ți poți găti o omletă, până începi să-ți organizezi programul de mese în funcție de programul copilului care a început școala. Iar în timpul ăsta s-ar putea să trăiești pe bază de merdenele.
O schimbare care poate fi o provocare din punctul ăsta de vedere e și să-ți găsești un iubit/o iubită care gătește mult și bine. E greu să reziști. 🙂
Nu mai zic de stresul asociat cu asemenea turbulențe, care provoacă ronțăială nervoasă și simți că n-ai mâncat nimic toată ziua, dar ai terminat trei pungi de crănțănele.
Acum fă o socoteală și gândește-te câte astfel de evenimente ai într-un an. O abatere din când în când, în procesul de slăbire, nu o să te dea prea mult înapoi, mai ales dacă faci și mișcare. Dar dacă ai în medie un eveniment pe lună și nu ai un plan (nu motivație, că e trecătoare) de supraviețuire, să nu te miri dacă toate aceste excepții încep să se adune sub formă de colăcei.
Apropo, sâmbătă este Festivalul de artă culinară turcească :)) https://www.facebook.com/events/1917212088604942/?acontext=%7B%22ref%22%3A%2225%22%2C%22sid_reminder%22%3A%226470811580195578505%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D