Deserturi vegane fără lactoză și gluten – înghețată și carrot cake bowl

Intoleranțele alimentare și restricțiile ne învață de obicei să fim creativi când vine vorba de ceea ce mâncăm. Dacă suntem vegetarieni și mai și evităm glutenul și lactoza, atunci misiunea devine mai complicată. Totuși, există ingrediente pe care le putem combina astfel încât să obținem deserturi mai ușoare, mai sănătoase și care se încadrează în meniurile fără zahăr, gluten, lactoză sau produse animale.

Azi îți propun două rețete de deserturi vegane, fără gluten sau lactoză, dar absolut delicioase.

Carrot cake bowl

Carrot cake bowl e o reinventare a celebrei prăjituri, dar într-o variantă mai rapidă și mult mai sănătoasă. Are la bază fulgi de ovăz hidratați.

 

Ingrediente:

 

  • ½ cană fulgi de ovăz fini
  • O cană băutură Alpro Soia
  • 2-3 linguri morcov dat pe răzătoare fin
  • O lingură semințe de chia
  • Scorțișoară
  • Nucșoară
  • Coajă de portocale
  • 30g nuci pecan
  • Un Alpro alternativă la iaurt pe bază de plante (natural)
  • 1-2 linguri sirop de agave, de arțar sau alt îndulcitor vegan preferat

 

Fulgii de ovăz se lasă o oră la înmuiat în Alpro de soia. Ideal ar fi să absoarbă toată cantitatea.

După ce s-au înmuiat, se adaugă morcovul ras și se amestecă condimentele și îndulcitorul. Se pune totul într-un bol termorezistent și se dă la cuptor la foc mare timp de 5 minute (sau la microunde, pe high, timp de 2 minute). Se scoate bolul, se adaugă deasupra nuca pecan și se mai lasă câteva minute la rumenit, la foc mic.

Cald și aromat, carrot cake bowl-ul e delicios alături de câteva linguri de Alpro, alternativă la iaurt pe bază de plante, ca frosting. Mie îmi place să folosesc varianta Natural și să fie rece, de la frigider, la care adaug o lingură de sirop de agave. Rezultă un frosting foarte ușor, pe care îl pun deasupra.

 

Înghețată vegană cu unt de arahide

 

 

Când vine vorba de înghețată făcută în casă, secretul e să folosești un unt de arahide sau de migdale de calitate și o bază bogată în proteine și grăsimi sănătoase. Eu experimentez și cu fructe diferite – banane, caise, mango, tot ce e mai dulce și mai de sezon.

 

Ingrediente (pentru trei porții):

 

  • 3 linguri unt de arahide
  • 2 Alpro alternativă la iaurt pe bază de plante, natural
  • 2 banane congelate
  • O lingură de bucățele de boabe de cacao crude (opțional)
  • Un praf de sare
  • Opțional – vanilie

 

Înghețata vegană e una dintre rețetele mele preferate de vară și e super simplă. Bananele se feliază și se lasă la congelator până îngheață. Apoi se adaugă în robotul de bucătărie împreună cu restul ingredientelor și se mixează până se face totul pastă.

E momentul în care poți adăuga și alte ingrediente – bucăți mai mari de fructe, nuci caramelizate, migdale întregi etc. Untul de arahide o va face suficient de dulce, mai ales în combinație cu banana, așadar aș zice că nu ai nevoie de îndulcitor. 

Se pune la loc la congelator, pe forme de înghețată cu băț sau în boluri mici. Ca să dureze mai mult 🙂

Sper să încerci rețetele și te aștept să-mi povestești cum au ieșit.

 

 

One thought to “Deserturi vegane fără lactoză și gluten – înghețată și carrot cake bowl”

  1. Inghetata este foarte buna eu am pus nuci uscate la cuptor nu de alta dar anul asta am avut in curte doi nuci incarcati si un alun , Nu sunt vegan dar incerc sa mananc sanatos ,divers si cat mai mult din curtea mea .Reteta imi place pentru simplitate dar si pentru faptul ca poti adauga ce este de sezon . Cu respect .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *