coros apex watch

Review ceas sport Coros Apex 42mm, dupa o luna de folosire

Am inceput sa folosesc ceasul Coros Apex de 42mm de mai bine de o luna. Am vrut sa trec prin cat mai multe tipuri de antrenamente si activitati diferite inainte sa-mi fac o parere cat mai informata si sa scriu o recenzie cuprinzatoare.

L-am folosit pana acum la alergat (trail, plat si intervale), hike, inot, bicicleta si sala.

Va avertizez ca e, totusi, un review care ia in calcul lucrurile la care sunt eu atenta la un ceas. Poate multi dintre voi apreciaza alte functii, despre care poate eu am vorbit prea putin. Insa eu sunt pe principiul lucrurilor de baza care sa functioneze brici (GPS, baterie, UX etc) si al lucrurilor nice to have care completeaza ce poate face ceasul.



Look and feel


Coros Apex vine in doua versiuni: cea de 42mm si cea de 46mm, ambele cu ecran din sticla si bratara din silicon.

Pe langa marimea display-ului si greutate, intre cele doua sunt si alte diferente, cum ar fi materialul din jurul ecranului (ceramica vs titan) si durata bateriei.

Primul lucru pe care l-am observat a fost legat de UX. Practic, nici n-am deschis manualul de utilizator. Am descarcat aplicatia, am butonat cateva minute ca sa-mi creez profilul cu datele mele si asta a fost tot.

Din aplicatie am putut sa imi configurez ceasul, atat display-ul si background-ul, cat si ecranele pe care vreau sa mi le afiseze in timpul activitatilor. A fost simplu si a mers repede, fara semne de intrebare, search-uri pe google sau bug-uri. 

Ce am observat pana acum este ca poti avea o multime de variabile in configurare si sa alegi, de exemplu, daca vrei sa vibreze cand apesi butoanele, sa te avertizeze in anumite situatii, sa blochezi butoanele in timpul activitatii sau nu, sa le deblochezi la scroll sau la click si tot asa.

Ce iese in evidenta prima data e mica rotita cu care se navigheaza prin meniu. M-am obisnuit repede cu ea, dar a trebuit sa o setez sa faca scroll in directia inversa. E bine de stiut ca poate face scroll in sus cand o rotesti in jos sau invers, dupa preferinte.

Uneori, rotita se poate apasa din greseala si va pune activitatea pe pauza. 

Eu am patit-o o singura data, dar nu doar ca mi-a pus-o pe pauza, ci mi-a oprit-o complet. De la cel mai recent update, trebuie sa tii apasat lung rotita ca sa opresti activitatea, asa ca probabil cand mi-am scos geaca in timpul alergarii, am apasat atat de lung, incat i-a dat stop. Nu-mi pot imagina cum am reusit.

Legat de look, imi place mult varianta alba de 42mm, mi se pare cel mai stylish ceas Coros. E mai feminin, sta mai bine pe incheietura subtire decat varianta de 46mm si merge foarte bine si la tinuta “civila”. Am primit deja intrebari despre ceas de la oameni care sunt mai mult interesati de fashion decat de sport. 

Poti sa iti si schimbi cureaua ceasului, daca preferi alte culori. Eu inca nu m-am saturat de cea alba si momentan mi se pare cea mai eleganta, asa ca o mai pastrez o vreme.

Cand l-am luat, l-am cantarit si are doar 45g, considerabil mai usor decat majoritatea ceasurilor sport.


Bateria faimoasa


Bateria e unul dintre marile plusuri la toate ceasurile Coros, comparate cu produse din aceeasi generatie de la alte branduri.

Conform specificatiilor, la modelul Coros Apex de 42mm, bateria tine pana la 25 de ore in modul Full GPS, iar la cel de 46mm, pana la 35 de ore. In modul Ultramax GPS, bateria tine pana la 80, respectiv 100 de ore.

Eu l-am incarcat prima data dupa 5 zile in care facusem cateva alergari usoare si o plimbare cu bicicleta. 

Sa zicem ca intre antrenamente nu e o problema sa reincarci ceasul, dar cand primesti o invitatie la o tura spontana si ai 70% baterie, iar dupa 11 ore de tura cu GPS-ul pornit (fara track de navigatie incarcat), te intorci cu peste 30%, iti dai seama de diferenta. Been there, done that.

De fapt, cred ca bateria de durata conteaza mai ales in weekendurile cu ture epice – creste, trasee lungi, rute de mai multe zile sau concursuri de aventura. Te scuteste de reincarcarea ceasului, de cautat baterii externe prin refugii sau prize prin cabane, si de pierderea sau intreruperea inregistrarii activitatii.

Inca sunt cateva detalii mici cu care m-am obisnuit la Ambit 3 Sport si pe care Apex-ul nu le are, dar imi dau seama ca sunt doar de obisnuinta.

De exemplu, la Suunto puneam pauza in timpul activitatii si imi ingheta ecranul, pe care imi arata ce selectasem eu (distanta parcursa pana atunci, timpul trecut etc). La Apex, cand dau pauza, imi apare ecranul din care pot selecta Finish, Resume, Laps si Details si numai daca intru in Details vad cati km am facut pana atunci. Practic, se adauga un pas, dar e costul optiunii de resume later si merita.

Resume later tocmai a fost adaugat la un firmware upate recent. Asa ca, dupa pauza, daca reintri in meniu, te intreaba daca vrei sa reiei activitatea. Iar cat esti in pauza, poti verifica toate datele alergarii de pana atunci – ce distanta, timp, pace ai avut, exact asa cum ti le-ai setat sa apara.


Am testat si navigatia ceasului si mi s-a parut intuitiv de folosit si utila, mai ales pentru persoane ca mine, care nu stiu la perfectie toate traseele pe care merg. Iar GPS-ul mi-a dat pana acum distante foarte precise la alergare, similare cu ale prietenilor care foloseau alte ceasuri.

Cu ruta incarcata in prealabil, primesti avertizari cand te abati de la traseu. Iar daca vrei, poti sa te uiti si pe profilul de elevatie si sa vezi cat mai e din urcarea aia interminabila 🙂 Sunt functii pe care le au cam toate ceasurile mai destepte de sport, dar cum ceasul meu anterior nu le avea, mi se par utile. E suficient sa ai nevoie o data de ele, sa ai o ratacire neplacuta si iti vinzi si sufletul functiei de navigatie.


coros apex

Un lucru care mi-ar placea ar fi sa se poata crea din ceas antrenamente cu intervale de distante/durate diferite. Ar fi util sa poti face antrenamente de tip piramida (fartlek sau bucati de tipul 100m-200-300-400-300-200-100). 

Momentan, poti sa setezi intervale cu repetari fixe (pe distanta sau timp) si recuperare fixa (la fel, pe distanta sau timp). Si, daca vrei, poti sa ai incluse incalzirea si revenirea.

De exemplu, poti incepe alergarea si te afli in modul warm-up, pe care il poti opri cand vrei, iar ceasul va intra la urmatorul task, adica imediat in repetare-pauza-repetare-pauza (de cate ori ai setat tu). Dupa ultima pauza a ultimei repetari, intra automat in cool down. Asa ca, de cele mai multe ori, nu ai nevoie sa faci trei activitati separate. Iar in aplicatie si in ceas poti sa vezi statistici pentru fiecare parte din antrenament – la ce pace ai facut incalzirea, revenirea, la ce pace a fost fiecare repetare, ritmul cardiac etc.

Cand vreau sa fac genul asta de antrenament cu repetari de distante sau durate diferite, prefer sa il pun in modul Run in loc de Interval Training. Si la fiecare trecere intre repetare si pauza sa dau un lap nou. Astfel, la final, privind in aplicatie, stiu care a fost lap-ul de viteza si care a fost de recuperare.

Si apropo de ritmul cardiac, Coros Apex are doi senzori optici. Modelul de top, Vertix, are trei.

In primele zile de purtare mi s-a parut ca HR-ul in repaus e cam mare – imi arata cam cu 10 BPM mai mult decat credeam, dar pana la urma cred ca s-a calibrat in cateva zile de purtare. In rest, in timpul activitatii, da un HR pe cat de precis pot sa-l dea senzorii optici. 

Un singur antrenament am avut in care clar nu a masurat ritmul cardiac corect, dar fiind antrenament de viteza, cu miscari rapide, transpiratie, posibila rotatie a ceasului pe incheietura, era de asteptat. 

Ce-i drept, eu nu m-am antrenat cu centura de puls aproape deloc. La Suunto am folosit-o doar de cateva ori. Cred ca ar fi interesanta o comparatie la un antrenament, sa vad ce spun senzorii vs ce spune centura.


Cifre si statistici in ceas si aplicatie


La capitolul cifre, in ceas poti vedea oricand cati pasi ai facut in ziua curenta, cate calorii ai ars, cat esti de aproape de goal-urile de pasi si calorii, la cat rasare si apune soarele etc.

In aplicatie poti vedea date despre fiecare antrenament in parte, despre durata si calitatea somnului, dar si informatii generale despre starea ta de fitness – VO2 max, pace-ul de treshold sau cat dintr-un antrenament a fost eficient din punct de vedere aerob si cat a fost anaerob.

Recunosc ca eu nu sunt obisnuita sa ma uit la toate datele pe care le poate oferi Apex. Mi se par interesant de analizat din cand in cand, dar nu sunt genul care ia fiecare cifra de la fiecare antrenament si o intoarce pe toate partile. E bine sa stiu ca sunt acolo, daca intru vreodata in number freak mode, altfel prefer sa-mi fac activitatea si sa ma uit la ceea ce ma intereseaza.



Alte sporturi: Inot, sala si bicicleta


Am mai testat ce poate ceasul Coros Apex si la inot, sala si bicicleta.

Eu inot destul de prost si doar in bazin. Asta inseamna ca tracking-ul la pool swimming, care se face ca la orice alt ceas, din ce stiu eu, mi-a mai dat niste erori.

Practic, poti seta dimensiunea bazinului, iar ceasul iti numara lap-urile. Insa numaratoarea se face pe baza unui senzor care detecteaza stilul de inot, viteza, tehnica etc. Si daca te opresti in mijlocul bazinului ca sa schimbi stilul sau sa faci alte drill-uri, cum fac eu, iti contorizeaza un lap nou.

Asadar, la inot, acuratetea distantei e favorabila celor care chiar stiu sa inoate bine si constant.

Iar daca te intereseaza statisticile, ai la fiecare antrenament unele specifice – pe langa viteza si distanta, iti detecteaza SWOLF, stilul de inot folosit etc.

Pe bicicleta am folosit ceasul fara nicio problema, dar e si sportul la care ma uit cel mai putin la ceas. Ma uit cand pornesc tura si cand o termin, pentru ca turele mele de bicla nu sunt antrenamente, ca sa vad Heart Rate sau profil, ci mai mult de distractie. Chiar si asa, am aruncat un ochi in aplicatie la statisticile turelor de bicicleta si sunt ceva informatii utile.


Update-uri pe banda rulanta


Ce am inteles despre Coros e ca sunt foarte deschisi la feedback, asa ca repara bug-urile si fac update-uri foarte des in functie de ce solicita utilizatorii. Si are sens. Au lansat cateva ceasuri intr-un timp foarte scurt, iar din update-urile recente e clar ca vor sa le imbunatateasca pe cat pot ei de mult. 

Mi se pare foarte tare ca evolueaza mult ceasurile si ca le au pregatite inca de la lansare din punct de vedere hardware pentru update-uri majore. De exemplu, la ultimul update la Vertix tocmai au adaugat functia de touch screen. Asadar, cine si-a luat Coros acum 6 luni are un ceas destul de diferit acum, pentru ca mereu sunt aduse imbunatatiri si chiar se zvoneste ca urmeaza unele considerabile (mai ales la Vertix).

Coros Apex 42mm are si un raport calitate-pret foarte bun – il gasiti la InfinityRun la 1419 lei. E modelul de mijloc momentan, intre Coros Pace si Coros Apex Pro si Vertix, dar cu cate update-uri ii tot aduc, il apropie mult de tot ce ti-ar trebui de la un ceas. 

Ce ii lipseste sunt hartile si cred ca ar fi singurul motiv pentru care as face candva un upgrade la alt ceas. Si, evident, bateria tine mai putin decat la modelul un pic mai mare (Apex 46mm) si decat la Coros Vertix. Insa stau chill, pentru ca cele 40 de ore de baterie sunt mult mai mult decat intentionez eu sa alerg legat prea curand. 


Concluzie


In concluzie, Coros Apex mi-a depasit asteptarile pana acum. Si probabil o va mai face, daca mai fac update-uri.

Varianta de 42mm mi se pare o optiune foarte buna si cu un cost competitiv pentru cei sau cele care isi doresc un ceas mic, stylish, intuitiv de folosit atat in timpul activitatilor, cat si in afara lor. In plus, e adresat celor care isi doresc suficienta baterie pentru aventuri de mai multe zile si antrenamente obisnuite fara grija reincarcarii.


2 thoughts to “Review ceas sport Coros Apex 42mm, dupa o luna de folosire”

  1. Buna.

    Am o intrebare legata de Aplicatia Coros. Are o sectiune de “Gear” unde poti sa inregistrezi mai multe itemuri cum ar fi pantofi de alergat de asfalt si de trail sau bicilete si unde sa se cumuleze km parcursi cu respectivele itemuri.
    Ceva similar cu aplicatia Garmin Connect. Eu personal folosesc aceste informatii pentru a stii cand sa schimb pantofii de elergat dupa un anume numar de km sau la biciclete cand sa ii fac o revizie periodica.

    Merci
    O zi buna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *