Miscarea care ne lipseste cel mai mult – pasii zilnici vs ora de sport

E o perioada complicata pentru sport si miscare de orice fel, insa din fericire, partea plina a paharului e un pic de timp in plus, pentru cei mai multi dintre noi, pe care il putem dedica fitness-ului.

Insa cred ca abia acum ne dam seama cat contau toate lucrurile acelea mici pe care le faceam zilnic, nu doar pentru psihic, ci si pentru fizic.

Din punct de vedere al intentiei, facem diferenta intre doua tipuri de miscare:

  • miscarea intentionala
  • miscarea neintentionala

In prima categorie intra tot ce tine de sport facut cu scopul asta: alergarea, mersul la sala, yoga dupa filmulete de pe youtube, clase de orice, urcat pe bicicleta (pe trainer sau pe asfalt/poteci), inot etc.

In a doua categorie intra mersul pe jos, plimbarile, impinsul caruciorului la cumparaturi, fugaritul copilului prin parc, urcatul scarilor, probatul hainelor la mall (poate stiti cata energie se consuma cand incerci sa iesi dintr-o rochie stramta cate te tine blocata cu mainile peste cap si nu mai poti sa respiri), alergatul dupa autobuz etc.

Si acum vine problema:

Cei mai multi dintre oamenii activi care fac sport regulat (alergatori, ciclisti, abonati la sali) aduna – ziceti voi cat, dar eu estimez ca – maximum 7-10h de miscare intentionala pe saptamana.

Miscarea neintentionala e mai greu de cuantificat. E extrem de variabila, inclusiv pentru persoanele active: stai o zi acasa si adio, pasi. In alta zi, daca ai mai multe drumuri de facut, iti dai seama ca abia ai apucat sa stai jos. Dar miscarea neintentionala se intampla in cea mai mare parte in afara casei (ma refer la cei care nu au curte de sapat si de ingrijit sau casa lui Will Smith, cu nu stiu cate terenuri de sport si piscine).

Si acum, in perioada in care stam in casa din cauza pandemiei, se observa cel mai mult cat de importanta e miscarea neintentionala. Cat de mult ne lipseste forma asta de miscare de colo-colo, plimband hartii de la un departament la altul, urcatul scarilor la metrou, si cat de mult contau toate astea. Si cat de tare ne intepeneste lipsa lor.

Acea ora de sport intentional e nimic pe langa miscarea neintentionala pe care acum, in izolare, nu mai avem ocazia sa o facem.

Cum putem compensa?

– Cu mai multa miscare intentionala: mai multe sesiuni de sport si stretching acasa pe zi. 15 minute pe zi sunt mai bune decat nimic, insa nu erau suficiente nici inainte pentru a fi in forma si nu a intepeni, iar acum cu atat mai putin.

– Cat putem, sa ne mentinem in miscare cu lucruri mici si acceptate in aceasta perioada: plimbat catelul in zone safe, departe de oameni, facut curat in casa (lustruit geamuri, podele, you know what I mean), orice alta activitate care ne tine in picioare si in miscare in casa, in curte sau afara.

De tinut minte si pentru epoca post-covid, cand vom iesi din casa. O ora de sport pe zi, in conditiile in care restul timpului ni-l petrecem legati de monitoare, pe scaun, inseamna de cele mai mult ori mai putina miscare la final de zi decat o zi fara sport intentional, dar in care am batut orasul in lung si-n lat, am facut curat si am impins copiii in leagan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *