Te-ai întrebat vreodată ce efect are consumul de bere asupra performanțelor tale sportive?
Sau cum pot atleți de elită precum Sage Canaday să alerge atât de bine, în condițiile în care sunt fani declarați ai unei beri după antrenament?
Ei bine, acum există un studiu realizat chiar în România, care explică felul în care un consum moderat de bere influențează mai multe aspecte ale performanței sportive, precum și recuperarea după efort și compoziția corporală. Iar rezultatele arată bine.
E vorba despre studiul „Influența consumului de bere asupra calităților motrice forță și viteză”, realizat în perioada noiembrie 2018 – octombrie 2019.
Vorbim despre un consum moderat, care în definiția Organizației Mondiale a Sănătății, înseamnă 330ml de bere pe zi pentru femei și 660ml, pentru bărbați.
Concluziile studiului despre consumul de bere în rândul sportivilor
Una dintre concluziile studiului este că puțină bere, din când în când, nu afectează în mod negativ performanța celor mai mulți sportivi – fie ei de elită sau amatori. Ba chiar, în unele situații, o îmbunătățește.
Astfel, cercetările indică o adaptare mai bună la efort în urma consumului de bere în cazul subiecților testați. Acest parametru a fost observat mai ales prin valoarea frecvenței cardiace.
“s-a observat o regularizare și o organizare a datelor, printr-o reducere a frecvenței cardiace cu aproape două bătăi pe minut după efortul fizic, în urma unui consum moderat de bere timp de 30 de zile. Acest lucru ajută organismul să își revină mai rapid după un efort fizic intens, cum este o alergare de 100 metri viteză. “
De asemenea, o altă concluzie este legată de efectul anabolic al consumului moderat de bere, favorizat de prezența complexului de vitamine B.
“În ceea ce privește parametrul masă musculară, studiul a arătat o creștere de aproape 1% a masei musculare în urma consumului dozei recomandate de 660 ml de bere/zi timp de 30 de zile, inclusiv la testarea subiecților după efort fizic. Acest fapt poate fi explicat prin creșterea procentului de apă în organism, dar și a complexului de vitamine de tip B, provenite de la cereale și drojdie.
Astfel, arderile sunt intensificate, rezultând o scădere a țesutului adipos, ceea ce împiedică procesul de catabolism a țesutului muscular, împiedică descompunerea proteinelor musculare și stimulează sinteza proteică din mușchi. De asemenea, este facilitată sintetizarea în țesutul muscular a adenozintrifosfatului, un compus organic natural, utilizat la contracția musculară, a cărui energie eliberată se utilizează mai ales în procesul de sinteză a proteinelor. “

Relaxare, recompensă și recuperare
Pentru mulți sportivi, recuperarea după un antrenament sau o competiție implică și un pahar de bere. Este o formă de hidratare (efect recunoscut chiar și prin acest studiu), dar și de relaxare, destindere psihică și o formă de recompensă pentru efortul făcut.
Alții nici măcar nu privesc acel pahar de bere ca pe o recompensă ocazională, ci îl includ în mod regulat la una dintre mesele principale, ca parte a meniului (berea conține 17 vitamine, 14 minerale și 16 aminoacizi esențiali).
Citeam în cartea antrenorului Matt Fitzgerald, The Endurance Diet, concluziile lui despre consumul de bere, după observarea a sute de sportivi de anduranță. Pe scurt, antrenorul a decis că, dacă nu îi afectează (iar probabil un pahar nu îi va afecta), atunci le va recomanda sportivilor cu care lucrează să continue să se bucure în continuare de un consum moderat de bere după antrenamente.
Știm cu toții că berea e foarte populară în România și e una dintre băuturile preferate inclusiv de persoanele care fac sport.
Așadar, e cu atât mai interesant pentru sportivii de la noi faptul că, atunci când sunt respectate cantitățile indicate de un consum moderat de bere și se urmează o dietă alimentară echilibrată, se observă efecte benefice asupra organismului. Mai exact, creșterea indicelui de apă din organism, a masei musculare, dar și scăderea țesutului adipos.
Având în vedere rezultatele acestui studiu, indiferent dacă bei bere regulat sau ocazional, recomandarea mea ar fi să îți urmărești pentru o perioadă propriile rezultate și să vezi dacă și în ce fel sunt ele influențate de un consum moderat.
***
Studiul „Influența consumului de bere asupra calităților motrice forță și viteză” a fost realizat de Conf. Univ. Dr. Mariana Rotariu și Asist. Univ. Drd. Cătălin Ionițe de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și s-a derulat în perioada noiembrie 2018 – octombrie 2019.
Eșantionul a inclus 50 de subiecți cu vârste între 20-35 de ani, sportivi amatori, cu o înălțime cuprinsă între 160-200 cm și o greutate între 50-123 kg. Măsurătorile au fost efectuate înainte de ingestia berii, dar și la o lună de consum zilnic, înainte și după o situație de efort fizic, cantitatea de bere consumată respectând limitele consumului moderat stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.
Studiul a fost realizat în cadrul programului de burse de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere în raport cu sănătatea, derulat anual de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Interesant că cineva s-a preocupat de studiul ăsta, îl așteptăm pe cel cu impactul vinului 😀
Până și nebăutorii de bere apreciază un pahar după efort (bere cu lămâie în cazul meu) pe motivul că nevoia de hidratare nu e complet satisfăcută de apă și simt nevoia de ceva care să „intre” mai bine, dar care să nu fie dulce, adică suc. Berea e și gustoasă și puțin amară și după un pahar.. amuzantă. Dacă ajung la două pahare le închei cu somn 😀