Consumul moderat de bere contribuie la scăderea incidenței bolilor cardiovasculare. Și nu o zic eu, ci studiile internaționale. Ba chiar un studiu efectuat în România, sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție (CSBSN), reconfirmă efectele benefice ale consumului moderat de bere asupra scăderii riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.
Conform studiului „Evaluarea efectului consumului de bere asupra hemostazei la subiecți sănătoși”, a reieșit că un consum moderat de bere – adică 330ml bere de concentrație 5% pe zi în cazul femeilor și 660ml pe zi în cazul bărbaților – duce la menținerea echilibrului fluido-coagulant al sângelui, ceea ce poate produce un efect benefic asupra sănătății inimii și vaselor de sânge.
Deși berea este o băutură atât de populară (încă din Evul Mediu), care face parte din stilul de viață al românilor, ea nu a fost suficient studiată în trecut în raport cu impactul asupra sănătății.
Cu toate acestea, prin programul de burse oferite de CSBSN cercetătorilor din România, au putut fi trase câteva concluzii relevante. Concluzii care ajută consumatorii de bere să își dea seama cum pot include această băutură într-un stil de viață sănătos.
Dar să nu uităm de cuvântul moderat. Aproape tot ce face bine în moderație se poate întoarce împotriva noastră dacă este consumat în exces. Valabil de la alcool, la sport, până la semințe de chia sau alte superalimente.
La nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 31% dintre cauzele de deces au legătură cu bolile cardiovasculare. De aceea este important să ne uităm la toți factorii legați de stilul nostru de viață și impactul lor asupra sănătății.
Ce spun cercetătorii
Studiul citat a evaluat impactul consumului moderat de bere asupra echilibrului fluido-coagulant, prin măsurarea concentrației unor componente ale sângelui, factori ai sistemului natural de molecule cu activitate anti-coagulantă și pro-coagulantă.
Este vorba despre proteinele C și S – cu rol de oprire a procesului de coagulare – fibrinogenul – un marker al inflamației și al stării de hipercoagulabilitate -, PAI-1 (inhibitorul activatorului plasminogenului) cu rol de oprire a procesului de coagulare și homocisteina – marker al disfuncției endoteliale.
“La o oră de la ingerarea cantității de bere, studiul a arătat o reducere medie cu 45% a nivelului PAI-1, inhibitor al procesului normal de distrugere a cheagurilor nou formate.
Fibrinogenul a avut, de asemenea, tendința să scadă după o oră, iar nivelul de homocisteină a scăzut cu 5,7%, un factor care este strâns legat de procesul de ateroscleroză, substratul pe care se grefează activarea coagulării și formarea patologică a cheagurilor.
După o lună de consum zilnic, scăderea PAI-1 a fost cu 7% mai mică față de nivelul inițial.
Fibrinogenul a avut o variație nesemnificativă statistic, iar homocisteina a revenit la valori apropiate, dar ușor mai mici decât cele inițiale.”, a fost concluzia studiului citat.
Studiul a fost realizat în 2018 de către dr. Marina Oțelea, asistent universitar la catedra de Fiziopatologie II a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
Cercetarea s-a efectuat pe un eșantion reprezentativ pentru aria medicală studiată și a implicat subiecți cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, clinic sănătoși. Măsurătorile au fost făcute atât la o oră de la ingestia berii, cât și la o lună de consum zilnic, cantitatea de bere consumată nedepășind însă limitele consumului moderat, menționate mai sus.
Mai multe detalii despre impactul consumului moderat de bere
Dacă vreți să aflați mai multe despre rezultatele acestui studiu si nu numai, vă invit să urmăriți animația video cu detalii. De asemenea, mai găsiți aici alte animații legate tot de efectul consumului moderat de bere asupra sănătății, conform cercetărilor realizate de-a lungul timpului de participanții la programului de burse al Centrului.
Evident, nu suntem obligați să consumăm bere pentru a avea un stil de viață sănătos. OMS recomandă un consum ridicat de fructe și legume, reducerea aportului de grăsimi, zahăr și sare, și mișcare. Important este faptul că, în cazul în care consumăm bere, să o facem responsabil și cu moderație, pentru că nivelurile moderate pot influența în mod pozitiv starea de sănătate.